Behov?

Ibland känner man ju ett behov av att köpa något. Men behöver jag verkligen denna pryl eller är det bara ett upplevt behov? Jag har börjat ställa mig den frågan. För vi påverkas hela tiden utifrån av folk/företag som vill sälja saker till oss. Men behöver vi allt detta?

Jag har slutat impulsshoppa. Och det var lättare än vad jag hade väntat mig. Varför slutade jag då impulsshoppa? Jo. För impulsköpen är sällan de mest genomtänkta. Och jag shoppade mer än vad jag egentligen behöver.

Hur gjorde jag då för att sluta impulsshoppa. Här kommer lite tips på hur jag gjorde. Med lite frågor som man kan ställa till sig själv. Samt lite fällor man kan undvika.

För det första började lista allt jag tyckte mig behöva. Listade i lite olika kategorier så som kläder, sport, hemmet och barn. Där skriver jag alltså upp vad jag tycker mig behöva. Detta gör jag av två anledningar, för det första kan jag stämma av listan efter ett tag och se om behovet kvarstår eller om jag bara kände det för stunden och för det andra så kan jag hålla utkik efter det jag behöver på till exempel reor och utförsäljningar.

För det andra slutade jag spendera tid i affärer utan egentligt mål. Skall jag nu åka och köpa något så vet jag vad jag förväntas komma hem med. Det som står på ”behovslistan”.

Om jag väl ser något i en affär som jag blir lite sugen på så brukar jag tänka, behöver jag verkligen denna? Hur ska jag förvara denna? Kan jag göra mig av med något hemma om jag köper denna istället? Eller har jag något liknande hemma som jag kan använda istället? Ofta brukar jag låta bli att köpa saken direkt. Däremot kan det hända att jag köper den senare efter att ha tänkt igenom beslutet lite grann. Men jag avstod från impulsen då.

Sedan har vi ju lite fällor som det är ganska lätt att trilla i. Vi får dagligen mail med ”bra erbjudanden”. Säg upp prenumerationen av dessa mail, om du verkligen inte är på jakt efter något från den butiken eller inom den genren. Vi får reklam om bra kombinationserbjudanden, av typen ”få en cykel på köpet”. Men om man tänker efter så är det ju sällan man behöver en cykel när man hade planerat att köpa en frys. Vi får även en så kallade rabattkuponger i brevlådan ibland. Där du kan få ”100 kronor rabatt om du handlar för 400 innan nästa fredag”. Nu är det ju inte så ofta det händer att jag behöver handla för ett visst belopp, i en viss butik just nu.

Vad har jag du vunnit på detta? Jo, jag anser mig ha sparat pengar även om jag numera kanske köper lite dyrare prylar men med bättre kvalitet. Eftersom jag samtidigt vill göra mig av med saker i enlighet med ”minus i prylar 2015” har jag kunnat göra mig av med flera saker och ersätta med en ny som uppfyller den funktionen jag vill ha. Jag sparar tid eftersom jag inte ”nöjesshoppar” utan bara shoppar utifrån behov.

Avslutar med ett exempel från verkligheten. Jag har varit i behov av en ny skaljacka eftersom min gamla börjar bli riktigt sliten. Så en skaljacka har stått på behovslistan några månader. Dessutom borde den införskaffas innan vecka 10 då jag ska åka stafettvasan följt av skidresa veckan efter. Så jag har kikat runt lite och provat ganska många för att hitta en som uppfyller mina krav. Hittade en på XXL-sport som jag hade bestämt mig för. Så i veckan fick jag ett mail från XXL-sport att deras vinterrea (vissa mailutskick har jag kvar eftersom jag vill hålla koll på saker på min behovslista). Jackan jag spanat in var nedsatt med 500 kronor.

62336_261_main_large

Så då var det bara att slå till. Jag är väldigt nöjd med att väntat ut detta inköp. Jag hann tänka igenom beslutet och jag sparade pengar. Nu återstår bara att göra mig av med lite andra jackor.